مقایسه ویدئو پروژکتور DLP و 3LCD

اشتراک گذاری در اسکایپ
اشتراک گذاری در تلگرام
اشتراک گذاری با ایمیل
اشتراک گذاری در واتساپ

مقایسه ویدئو پروژکتور DLP و 3LCD

ویدئو پروژکتور DLP و 3LCD ، آیا تا به حال فکر کرده اید که چرا بعضی ویدیو پروژکتورها به اندازه قوطی نوشابه کوچک و بعضی از آن ها تا 10 برابر بزرگتر هستند؟ چرا برخی از ویدیو پروژکتورها با مشخصات یکسان ، تصاویری را با شدت روشنایی و رنگ متفاوت ارائه می دهند؟ در این مقاله ، نو اندیشان عصر دیجیتال دلایل این تفاوت ها را برای شما بیان می کند.انواع مختلف ویدیو پروژکتورها برای کاربرد های مختلف تولید شده اند و بر اساس فناوری استفاده شده در ساخت آن ها طبقه بندی می شوند.ویدیو پروژکتورهای با لومن بالا برای فضاهای روشن ، ویدیو پروژکتورهای با پرتاب های کوتاه یا اولترا شورت ترو (Ultra Short Throw) ، ویدیو پروژکتورهایی تعاملی (Interactive) و موارد دیگر وجود دارد. این مقاله به مقایسه پروژکتورهای DLP, LCD , LED می پردازد. ابتدا اجازه دهید آنها را توضیح دهیم.

انواع فناوری های ویدیو پروژکتور

فن آوری ، ویدئو پروژکتور DLP و 3LCD : به طور خلاصه دو نوع فناوری ویدیو پروژکتور وجود دارد که می توانید از بین آنها انتخاب کنید. ویدیو پروژکتور سینمای خانگی شما می تواند ویدیو پروژکتور DLP(Digital Light Processing) یا LCD(Liquid Crystal Display) باشد. از طرف دیگر ویدیو پروژکتورهای LED ، ویدیو پروژکتورهایی هستند که تنها تفاوت آن ها استفاده از لامپ های LED به عنوان منبع نور است. LED یک فناوری جداگانه نیست و می تواند در ویدیو پروژکتورهای DLP یا LCD وجود داشته باشد. قدمت ویدیو پروژکتورهای DLP به سال 1987 برمی گردد. آنها با استفاده از آینه های میکروسکوپی که وظیفه بازتاب یا انحراف نور را دارند ، تصاویر را تشکیل می دهند. ویدیو پروژکتورهای LCD از فناوری قدیمی تر دهه 1960 استفاده می کنند. آنها با استفاده از پنل های LCD تصویر را ایجاد می کنند.
هر نوع ویدیو پروژکتور ، مزایا و محدودیت های خود را دارد. برای درک نحوه عملکرد آنها ، ادامه مطلب را بخوانید.

ویدیو پروژکتورهای DLP چگونه کار می کنند؟

فناوری DLP یا پردازش نور دیجیتال ، شامل استفاده از چندین آینه و تراشه است که آن آینه ها را کنترل می کند. ویدیو پروژکتورهای DLP دارای یک تراشه به نام DMD(digital micromirror device) هستند که در داخل آن بیشتر از دو میلیون آینه کوچک تعبیه شده است.آینه های موجود در تراشه DMD از مین برد ویدیو پروژکتور فرمان می گیرند. هر یک از این آینه های کوچک بر روی جک های بسیار کوچک تری نصب شده اند. مین برد ویدیو پروژکتور با توجه به سیگنال تصویر ورودی ، به این جک ها فرمان می فرستد تا با قرار گرفتن هر آینه در زاویه مشخص ، تصویر ورودی ساخته شود. آنها این کار را با حرکت به سمت منبع نور (لامپ) یا دور شدن از آن انجام می دهند.یک چرخ رنگ (کالرویل) در حال چرخش به فناوری DLP کمک می کند. این چرخ رنگ ، وظیفه ایجاد رنگ را دارد. کالرویل نیز توسط مین برد کنترل می شود و با توجه به سیگنال تصویر ورودی ، مین برد فرمان سرعت چرخش کالرویل را مشخص می کند. با گذشتن نور لامپ از میان پره های رنگی کالرویل ، رنگ تصویر تولید می شود.ویدیو پروژکتور DLP می تواند از LED ، لیزر یا لامپ به عنوان منبع نور خود استفاده کند.ویدیو پروژکتور های DLP به دو دسته تک تراشه و سه تراشه تقسیم می شوند.

ویدئو-پروژکتور-DLP-3lcd

DLP تک تراشه

در این سیستم ، نور سفید لامپ از یک چرخ رنگ چرخان یا همان کالرویل عبور کرده و بر روی تراشه DMD تابانده می شود.کالرویل ، نور لامپ را به سه رنگ قرمز ، آبی و سبز تقسیم می کند. آینه های DMD این نورهای رنگی را منعکس کرده و از لنز ویدیو پروژکتور عبور داده و بر روی صفحه نمایش می دهند.با چرخش کالرویل تصویر به سرعت بین رنگ های قرمز ، آبی ، سبز ، سیاه و سفید تغییر می کند. این تغییر رنگ در یک ثانیه هزاران بار اتفاق می افتد ، بنابراین چشم ها این تغییر رنگ را متوجه نمی شوند و تنها یک تصویر رنگی را می بینند.چرخ رنگ یا کالرویل در حال چرخش می تواند باعث ایجاد اثر رنگین کمان (Rainbow effect) شود.

DLP سه تراشه

بعضی از ویدیو پروژکتورهای DLP به جای چرخ رنگ از سیستم 3 تراشه استفاده می کنند.در این حالت نور سفید از منشوری عبور می کند که آن را به رنگ های قرمز ، آبی و سبز تقسیم می کند.هر یک از تراشه ها مخصوص یکی از رنگ ها می باشند. آینه های کوچک آنها نورهای رنگی را منعکس می کنند و در نهایت دوباره این رنگ ها ترکیب شده ، از لنز عبور کرده و به عنوان یک تصویر روی صفحه نمایش تابانده می شوند.ویدیو پروژکتورهای DLP اغلب در سینماهای خانگی استفاده می شوند.

ویدیو پروژکتورهای LCD چگونه کار می کنند؟

فناوری LCD یکی از ویژگی های مشترک ویدیو پروژکتورهای مدرن است. اولین مورد در سال 1980 توسط یک شرکت ژاپنی به نام Epson توسعه یافت.
ویدیو پروژکتورهای LCD با استفاده از صفحات کریستال مایع ، فیلترها و منشورها ، تصاویر خود را ایجاد می کنند.نور سفید منبع با گذشتن از فیلتر های نوری به سه رنگ قرمز ، آبی و سبز تقسیم می شود. هر کدام از این رنگ ها به پنل ال سی دی تابانده می شود.پرتوهای رنگی پس از گذشتن از پنل LCD ، وارد منشور شده و دوباره به یک تصویر واحد تبدیل می شوند.این تصویر از لنز ویدیو پروژکتور عبور کرده و روی صفحه نمایش تابانده می شود.

ویدیو پروژکتورهای 3LCD

این ویدیو پروژکتور ها کمی متفاوت از پروژکتورهای LCD معمولی هستند. آنها به جای یک پنل از 3 پنلLCD استفاده می کنند. هر یک از پنل ها فقط یک رنگ را کنترل می کنند.یک تصویر ممکن است دارای رنگ آبی و قرمز باشد و رنگ سبز نداشته باشد. این بدان معناست که پنل ال سی دی سبز مانع از رسیدن نور سبز به منشور و خارج شدن از لنز می شود.رزولوشون یک LCD بستگی به تعداد پیکسل های آن دارد.هر چه مقدار پیکسل ها بیشتر باشد ، رزولوشن یا وضوح تصویر بیشتر می شود. هر پنل وظیفه کنترل پیکسل های خود را دارد.ویدیو پروژکتورهای 3LCD برق کمتری مصرف می کنند و روشن تر از ویدیو پروژکتورهای LCD معمولی هستند. آنها می توانند از شیفت لنز و لنزهای زوم استفاده کنند.ویدیو پروژکتورهای LCD برای سینما های خانگی و مکانهای رسمی مناسب هستند.

ویدیو پروژکتور LED چیست؟

بر خلاف DLP و LCD ، LED(Light-Emitting Diode) یک فناوری جداگانه برای ویدیو پروژکتور ها به حساب نمی آید . LED تنها یک منبع نور بسیار مفید برای ویدیو پروژکتور است.تفاوت این دسته از ویدیو پروژکتور ها ، فقط در نوع لامپ آن ها می باشد. لامپ های LED تولید حرارت کمتر و عمر طولانی تری را دارند.ویدیو پروژکتورهای LED به سختی از روشنایی 3500 لومن بالاتر می روند. عمر لامپ ویدیو پروژکتور های LED می تواند تا 10 برابر طول عمر لامپ های معمولی باشد که بین 1000 تا 5000 ساعت است. معمولا به تعویض لامپ آنها نیاز ندارید زیرا در بیشتر مواقع ، این نوع لامپ ها از خود ویدیو پروژکتور بیشتر عمر می کنند. عمربسیاری از آنها می توانند از مرز 20000 ساعت فراتر روند.کنتراست و دقت رنگ یک ویدیو پروژکتور LED بستگی به فناوری آن دارد. که این فناوری می تواند DLP یا LCD باشد.

dlp-or-3lcd

مقایسه ویدیو پروژکتورهای DLP و 3LCD

ویدیو پروژکتورها با توجه به نوع تکنولوژی ، از شدت روشنایی و کنتراست متفاوتی بهره می برند.ما ویدیو پروژکتورهای DLP و LCD را بر اساس پارامترهای خاص مقایسه می کنیم. در پایان این بخش شما می توانید تصمیم بگیرید که کدام نوع مورد نیاز شما می باشد.

1. خروجی نور

در حالت ایده آل ، ویدیو پروژکتورها فقط باید در فضاهای تاریک یا کم نور استفاده شوند. آیا این حالت همیشه امکان پذیر نیست؟ برای مقابله با اثر نور محیط که بر روی نور ویدیو پروژکتور اثر منفی میگذارد ، به ویدیو پروژکتور با شدت روشنایی بیشتری نیاز دارید. میزان روشنایی ویدیو پروژکتورها بر حسب لومن اندازه گیری می شود.ویدیو پروژکتورها برای اینکه بتوانند تصاویر واضحی را در یک اتاق تاریک نمایش دهند ، حداقل 1500 لومن نیاز دارند.در مناطقی که نور محیط تا حدی کنترل شده است ، شدت روشنایی 3000 لومن مناسب می باشد. فضاهای بزرگتر با کنترل کمتر بر روی نور محیط (به عنوان مثال مساجد یا سالن های سخنرانی) به ویدیو پروژکتورهایی با 4500 لومن و بالاتر نیاز دارند.خروجی نور بالا ، یکی از مشخصات ویدیو پروژکتورهای LCD و 3LCD است. شدت روشنایی 3LCD معمولاً بیشتر از DLP است.

2. تفکیک رنگ

تفکیک رنگ

دقت رنگ ، معیاری است که نشان می دهد ویدیو پروژکتور چگونه و با چه دقتی ، رنگهای تصویر را نمایش می دهد.هر چه در ساختار ویدیو پروژکتور آینه های بیشتری به کار برده شود ، ارائه تصاویر با دقت بیشتری انجام می شود.ویدیو پروژکتورهای DLP نسبت به ویدیو پروژکتورهای LCD ، آینه بیشتری در سیستم خود دارند. در حالیکه ویدیو پروژکتورهای 3LCD چندان عقب نیستند.

3. اثر رنگین کمان (The Rainbow Effect)

برخی اوقات ، پرتوهایی از رنگ در تصویر مشاهده می شود. به دلیل اینکه این پرتوهای رنگی شبیه به رنگین کمان است ، آن را اثر رنگین کمان نامگذاری کرده اند.برای کسانی که متوجه آن می شوند ، این اثر معمولاً زمانی رخ می دهد که اجسام روشن در پس زمینه تیره ظاهر می شوند.این اثر مزاحم در بسیاری از ویدیو پروژکتورهای DLP که از سیستم تک تراشه استفاده می کنند ، رایج است. زیرا در این سیستم ها ، رنگ توسط چرخش کالرویل و به صورت ترتیبی ایجاد می شود. در اکثر اوقات به دلیل سرعت بالای کالرویل این اثر قابل مشاهده نیست.اثر رنگین کمان معمولا در ویدیو پروژکتورهای DLP با کالرویل های کندتر دیده می شود. در مدلهای قدیمی بیشتر این اتفاق رخ می دهد.ویدیو پروژکتورهای LCD در معرض این اثر نیستند زیرا از کالرویل یا چرخ رنگ در سیستم تصویر سازی خود استفاده نمی کنند. منابع نور LED نیز احتمال این اعوجاج را کاهش می دهند.

4. تاری تصویر متحرک (Motion Blur)

تاری تصویر متحرک اغلب در ویدیو پروژکتورهای LCD رخ می دهد.تار شدن حرکت می تواند توسط عوامل متعددی ایجاد شود. برخی از تاری ها زمانی اتفاق می افتد که چشم ها در حال ردیابی اشیایی هستند که به سرعت روی نمایشگرهای LCD حرکت می کنند.اغلب ، تار شدن تصویر متحرک در ویدیو پروژکتورهای LCD زمانی اتفاق می افتد که پیکسل ها LCD دارای زمان پاسخگویی کند هستند.

5. اندازه

ویدیو پروژکتورها در اندازه های مختلف تولید می شوند. اندازه ویدیو پروژکتور ها ارتباط زیادی با فناوری به کار رفته در آن ها دارد.قابلیت حمل آسان ، در ویدیو پروژکتورهای مدرن بسیار مورد توجه قرار گرفته است. ویدیو پروژکتورهای قابل حمل را به راحتی می توانید هرجایی که خواستید ببرید و از آن ها استفاده کنید.ویدیو پروژکتورهای LCD اجزای زیادی دارند که باعث می شود اندازه و وزن بالاتری داشته باشند. در نتیجه حمل و نقل آنها دشوار است و به راحتی در هر مکانی قرار نمی گیرند.امروزه اکثر ویدیو پروژکتورهای قابل حمل و سبک وزن از فناوری DLP بهره می برند.

6. کنتراست

کنتراست

نسبت کنتراست یک ویدیو پروژکتور تعیین می کند که چقدر جزئیات را می توانید روی یک تصویر مشاهده کنید.نسبت کنتراست بالا برای نمایش تصاویر با جزئیات بیشتر در اتاقهای تاریک مفید است. مخصوصا جهت نمایش قسمت های تاریک تصویر ، کنتراست نقش مهمی را بازی می کند.همیشه از پنل های LCD نور کمی نفوذ می کند و از لنز ویدیو پروژکتور خارج می شود حتی اگر تصویر کاملا سیاه باشد. این اتفاق باعث می شود که نسبت به پروژکتورهای DLP کنتراست کمتری داشته باشند.DLP ها تصاویری با کنتراست بیشتر نشان می دهند.

7. دوام

ویدیو پروژکتور حداقل باید به اندازه هزینه ای که برای آن صرف می شود ، دوام داشته باشد.ویدیو پروژکتورهای DLP بیشتر عمر می کنند و قطعات آنها با سرعت کمتری خراب می شوند. تنها مشکل این است که در صورت خرابی ، استفاده از آنها غیرممکن است.ویدیو پروژکتورهای LCD دارای پنل هایی هستند که با گذشت زمان خراب می شوند. این خرابی بستگی به تعداد دفعات استفاده از آنها دارد.با این حال ، ویدیو پروژکتورهای LCD هیچ قطعه متحرک ندارند ، بنابراین هنگامی که خطا ایجاد می شود ، معمولا تصاویر ضعیف تر می شوند ، اما قطع نمی شوند.در نتیجه درست است که ویدیو پروژکتورهای LCD ممکن است سریعتر خراب شوند ولی تعمیر و نگهداری آنها آسان تر است. این باعث ایجاد توازن در دو فناوری می شود.

مزایا و معایب ویدو پروژکتور dlp

معایب مزایا
ویدیو پروژکتور های تک تراشه DLP مستعد اثر رنگین کمان هستند ویدیو پروژکتور های 3 تراشه DLP دارای دقت رنگ بالاتری هستند ویدیو پروژکتور DLP
به اندازه LCD شدت روشنایی ندارند تصاویر واضح و بدون اثر تاری تصویر متحرک نمایش می دهند
به دلیل داشتن قطعات متحرک ، احتمال خرابی بیشتر دارند. کنتراست بالاتری دارند
قیمت کمتری دارند
اغلب به راحتی قابل حمل هستند
امکان مشاهده اثر تاری تصویر متحرک قطعات متحرک کمتری دارند ویدیو پروژکتور LCD/3LCD
کاهش کیفیت تصویر در دراز مدت به خاطر استفاده طولانی از پنل های LCD تولید رنگ عالی در 3LCD
کنتراست کمتر نسبت به DLP داشتن شدت روشنایی بیشتر حتی در اندازه لومن یکسان نسبت به DLP
حجیم تر بودن نمایش تصویر رنگی بهتر
نداشتن اثر رنگین کمان
مصرف برق کمتر
لامپ گران قیمت عمر لامپ بسیار بالایی دارند ویدیو پروژکتور LED
از شدت روشنایی بالایی برخوردار نیستند نیاز کمتر به تعمیر و پشتیبانی
بسیار کم مصرف هستند

نتیجه گیری نهایی :

ویدیو پروژکتورهای LCD به دلیل داشتن شدت روشنایی بیشتر ، انتخاب مناسبی برای نمایش در محیط های پر نور هستند. آنها از فناوری ساده تری استفاده می کنند که نیازی به قطعات متحرک ندارند. به همین دلیل ، آنها از قابلیت اطمینان بالاتری برخوردار هستند و انرژی کمتری مصرف می کنند.
فناوری DLP جدیدتر و اغلب گران تر است. ویدیو پروژکتورهای DLP کنتراست بالایی دارند برای کاربرد های آموزشی که بیشتر با فایل های سیاه و سفید نوشتاری مانند پی دی اف و پاور پوینت سر و کار دارند و همچنین نمایش در تاریکی مناسب تر می کند.ویدیو پروژکتورهای DLP کوچکتر و قابل حمل تر هستند. این ویژگی آنها را برای حمل و نقل راحت می کند.فناوری پروجکشن از زمانی که برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت ، راه زیادی را طی کرده است. در حال حاضر ، ویدیو پروژکتورها در مدارس ، ادارات ، رویدادهای عمومی و حتی در خانه استفاده می شوند.تلویزیون شما می تواند به راحتی با ویدیو پروژکتور و صفحه نمایش بزرگتر آن جایگزین شود. صفحه نمایش بزرگ ویدیو پروژکتور ، تصاویر چشمگیری را برای تفریح و سرگرمی ارائه می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید