پیش از پرداختن به تنظیمات ویدئو پروژکتور در ویندوز در لپ تاپ و ویندوز 10، بد نیست از خود ویدئو پروژکتور و چیستی آن شروع کنیم. ویدئو پروژکتور چیست و فناوری آن کدام است؟
ویدئو پروژکتور چیست؟
ویدئو پروژکتور یک نمایشگر است. امروزه در اتاقهای تدریس یا در کنفرانسهای تجاری و در بازاریابی، این دستگاه بصری، یک ضرورت می باشد. دادهها، تصاویر، نمودارها و هر آنچه برای تدریس یا کار ضروری است، با این وسیله از کامپیوتر بر روی پرده یا دیوارهای که برای این کار درست شده است، باز تابانده میشود. این جعبه جادویِ بازتاب دهنده، ویدئو پروژکتور است. ویدئو پروژکتور و کامپیوتر در هر دو شکل آن، یعنی کامپیوتر رو میزی و لپ تاپ، یک واحد مکمل بصری را تشکیل میدهند.
تکنولوژی ویدئو پروژکتور و ویژگیهای آن
ویدئو پروژکتورها، از دو گونه تکنولوژی بهره مند میشوند. یکی از این تکنولوژیها LCD است که شکل کوتاه شده یک اسم بزرگتر است. این اسم بزرگتر Liquid crystal display است. معنای فارسی آن، نمایشگر کریستال مایع است. تکنولوژی دیگر باز هم یک اسم کوتاه شده است. به این تکنولوژی DLP میگویند. دی ال پی شکل کوتاه شده Digital Light Processing است. معنای فارسی آن، پردازش دیجیتالی نور است.
در پروژکتورهای ال سی دی، نور به رنگهای قرمز، آبی و سبز یا همان رنگهای اصلی جدا سازی و تجزیه میشود. پس از این کار، نور تفکیک شده، دوباره در نمایشگرهای ال سی دی با هم در میآمیزد. برای هر سه رنگ اصلی در این سیستم نمایش دهنده، یک نمایشگر ال سی دی تعبیه شده است. به همین علت اسم این تکنولوژی را 3lcd می نامند.
ویدئو پروژکتورهایی که با فنآوری دی ال پی کار میکنند از چیپ DMD بهره میبرند. دی ام دی (DMD) از حدود سه میلیون آینه میکروسکوپی ساخته شده است. هر کدام از این آینه های ریز ، پنج هزار بار در ثانیه خاموش و روشن میشوند. ساز و کار خاموش و روشن شدن در این دستگاه، به معنای جلو و عقب رفتن هر آینه است. چشم انسان توانایی شکار این فرکانسهای بسیار بالا را ندارد. در این فناوری رنگ تصاویر از طریق عبور نور لامپ از چرخ رنگ بوجود می آید. چرخ رنگ یا کالرویل از مین برد (main board) دستور گرفته و با چرخش خود رنگ بخش های مختلف تصویر را تولید می کند.
درگاهها یا پورت ها ، پیش مرحله تنظیمات ویدئو پروژکتور در ویندوز
این تکنولوژیهای دو گانه برای اینکه به کامپیوتر وصل شوند، به درگاههایی نیاز دارند. در واقع پیش از آنکه به مرحله تنظیمات ویدئو پروژکتور در ویندوز برسیم، باید نگاهی به این درگاهها بیندازیم. به هر حال پیش از تنظیمات ویدئو پروژکتور در کامپیوتر و برای اینکه کامپیوتر را به ویدئو پروژکتور وصل کنیم به یک پورت احتیاج داریم. در واقع برای اینکه ویدئو پروژکتور به رایانه وصل شود، پنج شیوه اتصالی در اختیار دارد. باید بررسی کنید که رایانه و پروژکتور شما چه امکاناتی در اختیار دارند و کدام پورت با دستگاههای شما همخوانی دارد.
پورتها و پنج گونه آنها
VGA : یک پورت کاملا آشناست. در واقع یکی از شناخته شدهترین و متداولترین پورتهای رایانه است. تنها مشکلی که در اینجا وجود دارد، این است که همه مانیتورها و پروژکتورها از این ورودی برخوردار نیستند. VGA پانزده پین دارد. این پورت پانزده پینه برای اتصال به مانیتور رایانه به کار میرود.
HDMI : از محبوبترین پورتهای رایانه، ویدئو پروژکتور و تلویزیون است. امروزه کارتهای ویدیویی کامپیوترهای رومیزی از پورت HDMI برای خروجی خود بهره میبرند. HDMI بهترین و بالاترین کیفیت را در اتصال کامپیوتر به ویدئو پروژکتور به نمایش میگذارد.
DVI : این پورت از پورت VGI جدیدتر است. در مقایسه با آن هم تصویر بهتری عرضه میکند. این پورت بیشتر در ویدئو پروژکتورها به کار رفته است.
Composite Video : در کامپیوترهای مدرن کمتر دیده میشود. اما در پروژکتورها غالبا تعبیه میشود. این اتصال از کابل مادگی زرد رنگ با یک دسته سه تایی سفید، زرد و قرمز تشکیل شده است.
S-Video : این پورت در جایگاهی بالاتر از ویدئو کامپوزیت ها مینشیند. در ویدئو پروژکتورها، لپ تاپها و کامپیوترهای رومیزی دیده میشود.
تنظیمات ویدئو پروژکتور در ویندوز و مقدمات آن
پس از آشنایی با پورتها، میتوانید نخستین قدم را برای ارسال تصویر بر روی ویدیو پروژکتور که اتصال کابل بین دو دستگاه می باشد ، بردارید. نخست ویدئو پروژکتور را روشن کنید. وقتی که سیستم عامل ویندوز بالا می آید، خود به خود به دنبال همه دستگاههایی می گردد که به کامپیوتر وصل شده اند. این بخش از تنظیمات ویدئو پروژکتور در کامپیوتر رومیزی یا تنظیمات ویدئو پروژکتور در لپ تاپ به صورتی خودکار انجام میشود.
تنظیم رزولوشن و همگام سازی کامپیوتر و ویدئو پروژکتور
وقتی که اتصالات را بر حسب نوع پورت دستگاه و کامپیوتر مشخص کردید، برای اینکه بهترین کیفیت تصویر را داشته باشید باید رزولوشن کامپیوتر را به گونه ای تنظیم کنید که با رزولوشن ویدئو پروژکتور یکی باشد. پیشنهاد میشود که ابتدا رزولوشن ذاتی ویدیو پروژکتور را که در دفترچه راهنما یا اینترنت موجود می باشد را پیدا کنید. سپس رزولوشن کامپیوتر خود را نیز به آن عدد تغییر دهید. در ادامه نحوه تنظیم رزولوشون کامپیوتر توضیج داده می شود. تنظیمات ویدئو پروژکتور در لپ تاپ هم به همین صورت است. پیشنهاد می شود فرکانس کاری کامپیوتر و لپ تاپ را نیز برای عملکرد بهتر ارسال تصاویر بر روی 60 هرتز تنظیم شود.
برای عملی کردن چنین کاری، نخست بر روی محیط دسکتاپ راست کلیک کرده و گزینه advanced settings را انتخاب کرده و بر روی آن کلیک کنید تا پنجره تازهای باز شود. در این پنجره تازه باید به دنبال زبانه monitor بگردید. پس از باز کردن این زبانه، به بخش monitor setting بروید. در کشویی که زیر screen refresh rate تعبیه شده، عدد شصت هرتز را برگزینید. پس از این کار، بر گزینه Apply کلیک کنید. با این کار تنظیمات نوین، در کامپیوتر شما نهادینه می شود. دیگر به تنظیمات ویدئو پروژکتور در کامپیوتر یا تنظیمات ویدئو پروژکتور در لپ تاپ دست نزنید.
تنظیمات دیتا پروژکتور در ویندوز 10
1-برای شروع تنظیمات دیتا پروژکتور در ویندوز 10، پیش از هر کاری کامپیوتر را خاموش کنید.
2-کابل را به پروژکتور متصل نمایید. بسته به اینکه از کدام پورت استفاده میکنید، کابل ویژه آن پورت را آماده نمایید. یک سر آن کابل را به ویدئو پروژکتور متصل کنید.
3-کابل را به پورت کامپیوتر متصل کرده و کامپیوتر را روشن کنید.
4-پروژکتور را در این مرحله روشن نمایید. ویندوز ده در نخستین اجرا، زمان بیشتری برای راه اندازی خود یا اصطلاحا استارت آپ نیاز دارد. در نخستین راه اندازی، ویندوز مجموعهای از فایلهای ضروری ویدئو پروژکتور را نصب میکند. در این مقطع از تنظیمات دیتا پروژکتور در ویندوز 10 ، ویندوز با روند Plug and Play به جستجوی ویدئو پروکتور میپردازد.
5-پس از اینکه روند Plug and Play به پایان رسید، بر صفحه دسکتاپ کلیک راست کنید. از گزینههای نمایان شده، Display settings را برگزینید.
6-پس از اینکار به بخش زیرین پنجره Display settings بروید. گزینه Advanced display settings را یافته و بر آن کلیک کنید.
7-کادر Resolution را برگزیده و رزولوشنی برابر با رزولوشن ویدئو پروژکتور را برای آن همسان سازی کنید.
8-با کلیک بر گزینه Apply فرآیند تنظیم را به آخر برسانید. با این کار شما با موفقیت تنظیمات دیتا پروژکتور در ویندوز 10 را به سرانجام رساندهاید. تنظیمات ویدئو پروژکتور در لپ تاپ نیز به همین ترتیب انجام میگیرد.